Viktiga saker att tänka på för dig som vill bo på en båt

Har du någon gång funderat på att slopa det traditionella sättet att bo på och istället flytta in i din båt som din permanenta bostad? Detta är faktiskt helt möjligt i lagens mening, även om så många inte väljer att göra det.

Men innan du gör det finns det ett gäng saker som kan vara bra att ha koll på om du verkligen överväger detta boendealternativ. Därför kommer vi i den här artikeln att ta en titt på just detta och vad man bör känna till. Notera att det inte är en fullständig guide men det kan förhoppningvis hjälpa dig en bit på vägen.

Fast adress

I Sverige måste man ha en fast adress där man är folkbokförd. Som tur är finns det en hel del platser i Sverige där man har möjlighet att skriva sig på hamnar. I dagsläget är detta möjligt att göra i bl.a Stockholm, Nacka, Solna, Västerås, Malmö och på ett par andra ställen.

Det är alltid i lagens mening helt okej att vara folkbokförd på en båt så länge den har en fast plats. Detta innebär därmed att det ur detta avseende inte är några problem att bo på en båt.

Vissa båtar kräver utbildning för att få framföras

Är din båt längre än 12 meter och bredare än 4 meter? Om ja så är det lag på att du ska kunna uppvisa som lägst kustskepparintyg. Denna utbildning går enkelt att boka direkt på nätet hos batutbildning.se som ser till att du får en kunskap och utbildning som krävs.

Ett kustskepparintyg visar att innehavaren av detta intyg vid prövning visat de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för att framföra ett fritidsfartyg både i dagsljus, mörker, och dålig sikt.

Material på båten

Båtar är vanligtvis tillverkade i antingen metall, trä eller glasfiberarmerad plast. Alla dessa material har såklart både fördelar och nackdelar.

Trä är t.ex. väldigt billigt, men måste måste underhållas flitigt. Plast är billigt och finns ett stort utbud av, men det har inte så högt isoleringsvärde. Metall är det bästa materialet om du vill att båten ska ligga i vattnet året om, men om metallen på något sätt går sönder kan det kosta en hel del att reparera.

Se till att isolera ordentligt

Det är ingen nyhet att det här i Sverige kan bli väldigt kallt på vintern. Om du planerar att bo i din båt året om rekommenderar vi att du ser till att isolerar båten ordentligt.

Utöver att få båten tillräckligt isolerad är det även viktigt att man möjligtvis införskaffar sig en luftavfuktare och någon form av ventilationssystem. Det är nämligen lätt att det blir väldigt fuktigt i båten på vintern och att värmen i kabinen blir ojämnt fördelad.

Räkna ut om din ekonomi håller

Det är lätt att tro att bara för att man flyttar till en båt att alla ens vanliga fasta utgifter bara från ingenstans kommer att försvinna. Men så är tyvärr inte fallet.

Det kostar vanligtvis en hel del att få ha sin båt stående i en hamn, och om du ska bo på båten kommer du förmodligen behöva elektricitet och rinnande vatten inkopplat till den. Räkna därför ut om det kommer gå rent ekonomiskt att bo i båten året om innan du tar ditt pick och pack för att flytta in i där.

Lämna en kommentar