Tips för dig som vill börja med aktier

Du har förmodligen någon gång blivit uppmanad att du borde investera i aktier för att säkra din ekonomiska framtid. Det kluriga med att börja investera i aktier är att de flesta inte riktigt vet var de ska börja någonstans.

Det första du bör se till att göra är att skapa ett konto på till exempel Avanza, eftersom det enligt oss på Pici är den i särklass lättaste plattformen att investera på.

När du väl skapat konto och satt in lite pengar på kontot, vad ska du göra därefter då? Det finns inget direkt svar på detta, då det helt enkelt finns flera olika investeringsstrategier som man kan använda sig av. Detta är dock något som vi får skriva mer om någon annan gång.

I denna artikel tänkte vi snarare prata om några allmänna saker som kan vara bra att du har koll på innan du sätter igång med ditt sparande i aktier. Våra förhoppningar med artikeln är att du ska få en större inblick i hur du ska tänka när du sparar i aktier och placerar ditt sparkapital.

Investera bara pengar som du har råd att förlora

Du bör endast investera pengar som du har råd att förlora. Så enkelt är det. Och det är något vi rekommenderar till att som ska ta sina första kliv in på börsen. När man investerar i aktier finns det nämligen alltid en risk att man kan göra förluster, oavsett hur skicklig man än må vara.

Faktum är att det inte finns någon person överhuvudtaget som aldrig gör felsteg eller går på minor. Det kommer därmed förr eller senare komma tillfällen där du tyvärr kommer se värdet på dina investeringar gå ner. Men var då medveten om att det händer alla. Kom därför ihåg att det inte är säkert att du får tillbaka dina pengar, utan risken finns att du förlorar hela eller stora delar av kapitalet om du placerar i aktier.

Se till att sprida dina innehav

För att minimera dina risker och göra ditt sparande så säkert som möjligt bör du alltid se till att investera så brett som möjligt.

Det vi menar med detta är att du ser till att investera i flera olika aktier som gärna befinner sig i olika branscher. På så sätt kommer din portfölj inte påverkas lika omfattande om en eller två aktier skulle gå ner i pris.

Sätt upp ett månadssparande

För att fortsatt hålla lågan upp och få någon form av struktur på dina investeringar rekommenderar vi att du bestämmer en viss summa som du varje månad ska sätta in på ditt aktiekonto.

Hur stor denna summa ska vara är helt upp till dig själv. Det finns ingen annan än du som väljer hur mycket pengar du vill spara. Vi rekommenderar hellre en liten summa än en alltför stor, och det beror på att det kan vara lättare att hålla igång sparandet över lång tid om man känner att man klarar av att spara den summa. Och just att kunna spara långsiktigt är väldigt viktigt om man vill bygga upp ett stort sparkapital.

Lämna en kommentar