Olika typer av fasadfärg

När husets exteriör ropar efter förnyelse kan det vara bra att fundera över vilken fasadfärg man ska använda.

Vid val av fasadfärg är det inte bara färgnyansen som spelar roll utan även typen av färg och dess egenskaper. Beroende på vilket material fasaden är konstruerad av kan valet av färgtyp vara avgörande för både slutresultatets utseende och hållbarhet.

För den osäkre är det klokt att överlåta beslutet till proffsen. En målare kan med expertis bedöma vilken färgtyp som är optimal för din fastighet. Vill du säkerställa att ditt val står sig över tid. Vi rekommenderar alltid att man tar kontakt med minst 3 olika målare när man ska hitta någon att anlita. Det underlättar nämligen jämförelsen mellan dem vilket gör att man kan avgöra om man får bra värde för pengarna.

Ett användbart tips som många redan använder sig av för att hitta målare är att googla på ”målare” följt av den stad eller ort där man bor. Så, om du t.ex. bor på Kungsholmen så kan du googla på ”målare Kungsholmen” för att hitta aktörer i ditt närområde. Men den här principen kan appliceras oavsett var i landet du bor någonstans.

Slamfärg

Slamfärg är en av de äldsta färgtyperna som används för att skydda och dekorera träfasader. Denna typ av färg får känd i Sverige som Falu rödfärg.

En av slamfärgens mest framträdande egenskaper är dess förmåga att ”andas”, vilket tillåter träets naturliga fuktbalans att bibehållas och därigenom minska risken för mögel- och svampangrepp. Slamfärg tränger inte in i träet på samma sätt som moderna oljebaserade färger, utan binder till ytan genom en kemisk reaktion med träets cellulosa, vilket skapar ett skyddande lager som är både vattenavvisande och UV-beständigt.

När man applicerar slamfärg är det viktigt att underlaget är rent, torrt och fritt från löst sittande material. Det bästa resultatet uppnås på obehandlat eller tidigare med slamfärg målat trä.

Akrylatfärg

Akrylatfärg representerar en modern lösning för fasadskydd där hållbarhet och färgbeständighet står i fokus. Denna färgtyp ger en oöverträffad motståndskraft mot väder och vind. Den är särskilt framtagen för att stå emot de påfrestningar som solens UV-strålar, snöns kyla och regnets fuktighet medför. Denna förmåga att skydda mot elementen gör akrylatfärg till ett populärt val för fasader som kräver en extra robust yta.

Tack vare dess syntetiska sammansättning bibehåller akrylatfärgen sin kulör exceptionellt väl över tid. Där andra färger kan blekna och förlora sin lyster, bevarar akrylatfärgen sin ursprungliga nyans, vilket ger en lång varaktighet.

Alkydoljefärg

Alkydoljefärg är en välbeprövad färgtyp som ofta används för att framhäva och skydda detaljer på husets exteriör, som dörrar, fönsterkarmar och listverk. Denna färg kännetecknas av sin höga glansgrad, vilket inte bara ger en estetiskt tilltalande finish utan också bidrar till dess hållbarhet.

Ett av de primära skälen till att alkydoljefärg är så populärt för detaljarbeten är dess förmåga att håller sig även i tuffa väderförhållanden. Detta skydd mot fukt bidrar också till att minska risken för svullnad och sprickbildning i träet.

Putsfärg

Som namnet antyder används putsfärg främst på putsade ytor, där den fungerar som ett skyddande och dekorativt lager.

Denna färgtyp är speciellt utvecklad för att möta de unika kraven som putsade fasader ställer, såsom behovet av flexibilitet och förmåga att hantera rörelser och sprickbildningar som ofta uppstår i putsen.

Lämna en kommentar