Hur vet jag om mitt hus har bra förutsättningar för att skaffa solceller?

Att installera solceller är ett stort beslut. Och därför vill du vara säker på att du har all information du behöver innan du fattar ett beslut. Den här guiden hjälper dig att förstå grunderna för solceller och vad du behöver tänka på innan du installerar dem.

Tanken med denna artikel är att introducera dig till solceller och hjälpa dig att göra en första bedömning av om ditt tak lämpar sig för solceller eller inte.

Nu sätter vi igång!

Hur ser skuggningen ut?

Det första du behöver göra är att titta på skuggningen på ditt tak. Finns det något som kan hindra solen från att träffa solpanelerna? Det kan vara träd, byggnader eller till och med andra delar av ditt eget hus. Om det finns någon skuggning kommer det att minska mängden el som solpanelerna kan producera.

I många fall går det att ta bort skuggningen, till exempel genom att beskära träd. I andra fall är det kanske inte möjligt att göra något åt skuggningen, och isåfall kan du överväga att installera solpanelerna på en annan plats om det är möjligt.

Vilken lutning har taket?

Nästa sak du måste titta på är takets lutning. Solpaneler fungerar bäst när de installeras på ett sydvänt, lutande tak. Detta beror på att solen står på den södra himlen under större delen av dagen på det norra halvklotet.

Om ditt tak inte är mot söder, eller om det är platt, kan du fortfarande installera solpaneler. Elproduktionen kommer dock att vara lägre än om solpanelerna installerades på ett sydligt, lutande tak.

Kommer taket behövas bytas ut?

Innan du skaffar solceller måste du också tänka på om taket kommer att behöva bytas ut inom en snar framtid. Om så är fallet kan det vara bättre att vänta tills det nya taket är installerat innan man installerar solpaneler. Detta beror på att solpaneler har en livslängd på cirka 25 år.

För dig som har dålig koll på hur skicket på ditt tak ser ut, kan vi gladeligen berätta att de flesta företag som installerar solceller oftast brukar genomföra en form av besiktning av ditt tak, för att kontrollera eventuella problem innan de påbörjar arbetet.

Har du tillräckligt med pengar?

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är kostnaden för solpanelerna. Solceller är en stor investering och du måste se till att du har tillräckligt med pengar för att betala den initiala kostnaden.

Kostnaden för solceller har sjunkit mycket de senaste åren, men det är fortfarande en betydande investering. Många boenden med en installerad solcellsanläggning kommer i princip kunna vara helt självförsörjande när det kommer till deras elförbrukning.

Med det sagt kommer du som planer att skaffa solceller behöva ha ett aktivt elavtal för de perioder då dina solceller helt enkelt inte får tillräckligt med sol för att kunna producera så mycket el som ditt hem förbrukar. Det finns idag en hel del elbolag att välja mellan, men se till att göra ordentlig research så du hittar ett alternativ som erbjuder så billig el som möjligt.

Sammanfattningsvis

Det råder ingen tvekan om att solceller är ett stort beslut. Men om du tar dig tid att göra din research och förstå vilka förutsättningar som krävs kommer det att underlätta när du fattar ditt slutliga beslut.

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp genom att ge dig en introduktion till solceller och vad du behöver tänka på innan du fattar ett beslut. Om du har några ytterligare frågor är det bara att du kontaktar oss gällande detta via vårt kontaktformulär.

Lämna en kommentar