Hur ska man tänka när man ska köpa fälgar?

Snygga fälgar kan göra en medioker bil väldigt snygg och fräsch. Det är helt enkelt en rätt viktig del av bilens utseende, men stirra dig inte blind på deras utseende. Faktum är att det finns fler saker att tänka på när du ska köpa fälgar då valet av fälgar faktiskt kan påverka bilens prestanda.

Men vad är det egentligen man bör tänka på då? Det är detta vi ska gå igenom i den här artikeln. Förhoppningvis kommer du att lära dig något nytt och ha en ökad kunskap kring detta område efter att du tagit dig igenom den här artikeln.

Nu kör vi igång!

Fälgens tumstorlek

Det första du bör ha koll på när du ska köpa fälgar är vilket tumstorlek och bredd du ska ha på dem. Om du inte vet vilken storlek du behöver kan du enkelt kolla däcken tumstorlek då den är densamma på däcken och fälgarna.

En annan viktig sak som du måste kolla upp är att antalet bultar som används för att fästa fälgen är samma, samt att även bultdiametern stämmer överens med de du redan har.

Vill du veta mer om däck, fälgar, och kompletta hjul rekommenderar vi att du besöker Radiograf.nu då dem har väldigt bra information på just detta område. De har sammanställt bra information som är lätt att ta till sig vilket är perfekt för den som vill lära sig mer.

Fälgens inpressningsdjup

Fälgens inpressningsdjup (även kallat ET) är också väldigt viktigt att man har bra koll på när man ska köpa fälgar. Detta är enkelt förklarat avståndet från fälgens monteringsyta till fälgens mittpunkt.

Det man måste vara försiktig med när det kommer till ET är att förändringar av inpressningsdjupet kan ha en märkbar inverkan på bilens körförmåga. Kontrollera därför att alla fälgar alltid har samma inpressningsdjup.

Kvalitet och pris går hand i hand

När det kommer till att köpa fälgar brukar priset på fälgarna oftast gå hand i hand med själva kvaliteten. De mesta avgörande faktorerna som påverkar fälgarnas pris är bland annat storlek, tillverkningssätt, och märke.

De billigaste fälgarna är vanligtvis de som gjutits. Anledningen till att dessa typer av fälgar är billigare beror vanligtvis på att gjutna fälgar ofta är väldigt tunga och såldes kan påverka bilens köregenskaper. Med detta sagt är inte alla gjutna fälgar av låg kvalitet, men man bör vara extra uppmärksam om priset är lägre.

De dyrare varianterna av fälgar är de så kallade smidesfälgarna. Dessa fälgar är mycket lättare och mer hållbara vilket på så sätt motivera ett högre pris. Oftast får man vad man betalar för och det stämmer rätt bra in på det här området.

Några slutord

Vi hoppas att du nu har lärt dig något nytt och att du kommer ha användning för din nya kunskap.

Om du har fler frågor eller ämnen du vill att vi ska ta upp i framtida artiklar får du väldigt gärna höra av dig till oss och tipsa om dessa. Skulle du ha någon konstruktiv feedback får du såklart även dela med dig av detta.

Lämna en kommentar