Hur säljer man fakturor?

Som företagare kan det stundtals vara väldigt frustrerande att behöva vänta på att sina kunder ska betala de fakturor som man skickar iväg. Det vanliga är att man sätter förfallodatumet 30 dagar framåt, vilket alltså innebär att man kan behöva vänta upp till 1 månad innan man får in pengarna från kunden.

Men om ditt företag är i behov av att få pengar in på kontot snabbt så finns det en lösning på detta. Löningen är att helt enkelt sälja fakturan till ett annat företag. Men vad innebär detta egentligen? I sin enkelhet innebär det att du som företagare kan sälja de obetalda kundfakturorna till finansbolag som sysslar med att driva in pengarna.

Poängen med detta är att företaget inte ska behöva vänta på att få in pengarna från fakturorna som de skickat iväg. Genom att sälja sina fakturor kommer man vanligtvis få in pengarna väldigt snabbt och det ökar då likviditeten i företaget. Men finansbolagen som köper fakturorna tar såklart ut en avgift för detta så det är något man behöver känna till.

I den här artikeln kommer vi alltså ta en lite närmre titt på detta att sälja fakturor. Vår förhoppning är att du ska få en bättre koll på det här området så att du vet hur det går till om det skulle bli aktuellt för dig och ditt företag framöver.

Varför sälja fakturor?

Vilka fördelar finns det med att sälja fakturor då? Det finns faktiskt en hel del fördelar med att göra detta och det är också därför det är så vanligt förekommande att företag gör detta. Samtidigt ska man alltså komma ihåg att finansbolagen tar ut en avgift för att köpa in fakturorna och betala ut pengarna i princip direkt.

Men några av de främsta fördelarna med att sälja fakturor är:

  • Företaget slipper vänta på att få in pengarna och kan istället få in betalningen i princip omgående efter att fakturan har sålts
  • Företaget behöver inte oroa sig att inte få betalt i tid från kunder som är krångliga eller långsamma med att betala fakturorna
  • Företaget behöver inte sköta något administrativ arbete när det kommer till att hålla koll på att få in pengarna från kunderna. Detta sköter nämligen finansbolaget som fakturan har sålts till.

Hur går man till väga?

Det finns numera en hel del finansbolag som köper in fakturor från företag av olika storlekar och från en mängd olika branscher. Därför rekommenderar vi starkt att du jämför alla de tillgängliga alternativen om du funderar på att sälja företagets fakturor – så att du helt enkelt hittar den bästa lösningen för dig och ditt företag.

Jämförelsen kan du exempelvis göra enkelt hos sajten Företgslån.io som alltså hjälper dig att göra det tråkiga och tidskrävande jobbet att lista och jämföra de olika alternativen som finns.

När du väl valt vilket finansbolag du ska vända dig är det i princip en process i 4 steg:

1. Skicka in de fakturor du vill sälja

2. Finansbolaget gör en kontroll av fakturorna som mottagits

3. Därefter beslutar de om de vill köpa in fakturorna och meddelar dig

4. Om de köper fakturorna skickas pengarna till ditt företag oftast samma eller nästa dag

Lämna en kommentar