Finns det lån utan ränta?

Om du funderar på att ta ett lån finns det ett par olika saker som är viktiga att du har koll på. Ett exempel på detta är att du behöver veta vilken ränta du kommer få på lånet. Räntan kan nämligen variera en hel del beroende på vilken lånegivare du lånar hos och vilken typ av lån det gäller.

Ett bolån har t.ex. alltid lägre ränta än ett sms- eller snabblån. Det finns en hel del olika saker som avgör vilken ränta man får, och ofta är det så att räntorna anpassas individuellt utifrån ett par olika faktorer.

Frågan som du förmodligen vill ha svar på om du klickat in dig på denna artikel är om det finns lån utan ränta. Hur konstigt det än låter så finns det faktiskt den här typen av lån. Och i den här artikeln kommer vi att berätta lite mer om dessa lån och hur de fungerar.

Vad är ett lån utan ränta?

Om du vill låna pengar gratis utan ränta finns det som sagt möjligheter att göra detta. Ett lån utan ränta innebär alltså, precis som namnet på lånet antyder, att du inte behöver betala någon ränta för de pengar du lånar. Det är helt enkelt ett lån som inte riktigt fungerar som majoriteten av andra lån.

Räntefria lån brukar långivare erbjuda nya kunder som en form av marknadsföring. Tanken bakom detta är att kunna förvärva nya låntagare som efter detta räntefria lån ska ansöka om andra lån med ränta. Bankerna och långivarna tjänar alltså inga pengar alls på dessa lån.

Att erbjuda räntefria lån är bland de vanligaste sätten som bankerna lockar till sig nya kunder. Ett annat vanligt sätt som de kan använda för att locka till sig nya kunder är genom att erbjuda lån utan en registrering hos UC.

De lån som är utan ränta brukar oftast röra sig om en förutbestämd summa pengar samt en förutbestämd löptid (dvs hur lång tid man har på sig att betala tillbaka lånet). Summan är vanligtvis väldigt låg eftersom bankerna inte kan ge ut för stora lån utan att tjäna något på det. Löptiden skiljer sig åt mellan olika aktörer och lån, men vanligtvis är den omkring 14-30 dagar.

Är lånen helt gratis?

Det enkla svaret på denna fråga är faktisk ja.

Majoriteten av de långivare som erbjuder lån utan ränta tar inte ut någon avgift som du måste betala för. Med det sagt finns det vissa långivare som debiterar en uppläggningsavgift och eventuellt också en aviavgift. Men om detta skulle vara fallet kommer det vara tydligt informerat och presenterat på den sida där du ansöker om ditt lån.

Så i korthet kan man alltså säga att: ja, vissa lån utan ränta är faktisk helt gratis. Det finns dock de räntefria lån som inte är det, utan där andra avgifter istället tillkommer.

Lämna en kommentar