Detta behöver du veta om bilförsäkring för unga förare

Att köpa bil innebär inte bara att du måste tänka på bilens pris och skick, utan även på kostnaden för att försäkra den. Bilförsäkring är ett måste för alla bilägare, och priset på försäkringen bestäms av flera faktorer – bland annat din ålder.

Unga förare, särskilt de som ännu är under 25 år, får generellt sett ett högre pris på sin bilförsäkring, än de som är över 25 år, eftersom de enligt statistiken löper en högre risk för att drabbas av en trafikolycka.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad du behöver veta om bilförsäkring för unga förare, och vad som är det bästa tillvägagångssättet för att få en så förmånlig bilförsäkring som möjligt.

Varför är bilförsäkringen dyrare för personer under 25 år?  

Försäkringsbolagen tar som sagt hänsyn till många faktorer när de beräknar kostnaden för en bilförsäkring för unga förare, till exempel ålder, körvana och eventuella tidigare olyckor eller fällande domar.

Och eftersom statistiken visar att yngre förare löper större risk att råka ut för en olycka än förare över 25 år så betraktas de som en högre risk och därför blir deras premier högre. Utöver just åldern så baseras även priset på bilförsäkringen även på faktorer såsom var du bor, bilmodell och bilmärke, självrisken, och hur pass omfattande försäkringen är.

Hur kan unga förare få lägre bilförsäkringspremier?

Lyckligtvis finns det flera sätt för unga förare att sänka sin bilförsäkringspremie. Ett av de bästa sätten är att jämföra sina alternativ och leta efter de bästa erbjudandena.

Att jämföra bilförsäkringsofferter från olika leverantörer är ett enkelt sätt att hitta de mest konkurrenskraftiga priserna. Vi rekommenderar därför starkt att du jämför bilförsäkring, oavsett om du är över eller under 25 år. Det är helt enkelt ett bra sätt för alla att ha möjlighet att pressa ner priset på försäkringen.

Kan man teckna bilförsäkring på någon annan?

Det är inte tillåtet att teckna en bilförsäkring på någon annan för att få ett billigare pris på försäkringen. Det är alltså enbart den som står på bilen som får teckna en bilförsäkring till den.

Med det sagt är det alltså fullt möjligt att till exempel låta en förälder teckna försäkringen så länge som de är skrivna på bilen i fråga. Värt att poängtera är dock att om en person över 25 år tecknar en försäkring på en bil som en person under 25 år kommer att köra så måste detta meddelas till försäkringsbolaget.

Det är även värt förtydliga att den person som är registrerad på bilen måste vara den huvudsakliga användaren av fordonet. Så om din förälder skriver sig på bilen och tecknar en bilförsäkring, trots att det enbart är du som kommer att köra bilen, så kan detta eventuellt leda till en viss problematik.

Ett problem som kan uppstå är exempelvis att försäkringen blir ogiltig. Och om det inträffar en skada eller en olycka där den anmälda föraren inte är den som kör bilen så kan försäkringsbolaget vägra att betala ut ersättning.

Lämna en kommentar