Det här behöver alla känna till om lån

Många svenskar ogillar tanken av att behöva ta lån eftersom man tror att det är krångligt och kan påverka privatekonomin kraftigt negativt. Men sanningen är att det inte behöver vara något av det.

Allt man egentligen behöver för att kunna bra beslut kring lån och krediter är grundläggande information inom området och ett sunt förnuft. Och tack vare internet är denna information lättare än någonsin att få tag på.

Syftet med denna artikel är att ge dig som läsare en grundläggande förståelse när det kommer till lån i allmänhet. Det kommer givetvis finnas mer information att hitta kring detta ämne än enbart det som vi kommer gå igenom idag – men tanken är som sagt att denna text ska vara relativt grundläggande.

Hur mycket får man låna?

Hur mycket pengar du har möjlighet att låna beror på ett par olika faktorer. Dels påverkas detta av din personliga kreditvärdighet, alltså din beräknade betalningsförmåga. Denna förmåga bedöms av så kallade kreditupplysningstjänster såsom UC eller Creditsafe.

En annan faktor som avgör hur mycket pengar du kan låna är vilket typ av lån du ansöker om. Om du exempelvis vill låna pengar för att köpa bostad kan du med hjälp av ett bolån låna upp till 85 % av bostadens värde. Så om huset kostar 1 miljon kan du med andra ord låna upp till 850 000 kr.

När det gäller snabblån rör sig den typen av lån om mycket mindre summor än ovan nämnda bolån. I regel handlar det endast om några enstaka tusenlappar. Om du vill lära dig mer kring vilka olika typer av lån som finns tillgängliga rekommenderar vi att du tar en titt hos Finansis.se som har bra information på det här området.

Vad krävs för att man ska få låna pengar?

Denna fråga är inte särskilt enkel att svara på eftersom att detta kan variera från långivare till långivare. Vissa banker har nämligen högre krav än andra när det gäller vad som krävs för att man ska beviljas ett lån hos dem.

De vanligaste kriterierna som man måste uppfylla brukar dock vara följande:

  • Du måste vara minst 18 år gammal
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige
  • Du måste ha ett svenskt personnummer
  • Du måste ha en taxerad månadsinkomst på minst 10 000 kr
  • Du får inte ha något aktivt ärende hos Kronofogden

Men detta kan som sagt variera en hel del, och du får därför ta dessa kriterier med en nypa salt. Vi rekommenderar att du kollar upp kriterierna hos ett par banker och långivare så att du får en bättre uppfattning om exakt vilka krav de ställer.

Kan man låna pengar med betalningsanmärkning?

Ja, många aktörer tillåter faktiskt lån till personer trots att de har aktiva betalningsanmärkningar. Det är dock inte okej att ha aktiva ärenden hos Kronofogden.

Det kan vara bra att känna till att aktiva betalningsanmärkning kan göra det svårare för dig att få din ansökan beviljade, men det är på samma gång inte omöjligt att få dem godkända.

Med en aktiv betalningsanmärkning kommer du med största sannolikhet även få högre ränta än om du skulle ansökt om lån utan anmärkning. Detta eftersom att bankerna ser det som en större risk.

Lämna en kommentar