Bra saker att veta kring elbolag och elavtal

I Sverige är det numera väldigt enkelt och smidigt att byta elavtal. Det behöver inte ta mer än några få minuter, och hela processen går att genomföra direkt på nätet. När själva bytet ska träda i kraft behöver du vanligtvis inte heller oroa dig kring några eventuella strömavbrott.

Det beror på att elbolagen i regel alltid informerar ditt elnätsföretag om när bytet ska ske. Risken att du kommer behöva betala för två elavtal samtidigt är dessutom väldigt liten. Detta då ditt nya elbolag alltid kommer överens med det tidigare elbolaget om ett startdatum.

Men om det nu är så smidigt att genomföra byta av elavtal idag, finns det egentligen något mer man behöver känna till kring detta? Det korta svaret på denna fråga är ja. Sanningen är den att det faktiskt finns en hel del saker som kan vara bra att man har koll på.

Vi kommer därför att gå igenom ett par av de absolut viktigaste sakerna att känna till gällande detta område. Den här artikeln ska inte ses som en komplett guide eftersom det inte är vår tanke, utan snarare är tanken att lyfta fram det som vi tycker är lite extra viktigt.

Hursomhelst, nu kör vi!

Hur ser ditt nuvarande elavtal ut?

Är det så att du har planer på att byta elavtal bör du kolla över hur ditt nuvarande elavtal ser ut till att börja med. Trots att det kanske enligt många ses som en självklarhet att man vet vad det är man betalar för så finns det faktiskt en hel del hushåll som har lite mindre bra koll på hur deras elavtal är utformat.

Du bör till exempel alltid kolla upp om avtalet har någon uppsägnings- eller bindningstid. Om detta finns bör du alltid föröka tajma in bytet så att du inte behöver stå och betala för två olika elavtal samtidigt.

Strävar du även efter att få ett så billigt avtal som möjligt bör du även kolla upp så att ditt nuvarande elavtal inte är ett anvisat avtal. Detta är ett slags avtal som tilldelas de hushåll som inte själva gjort ett aktivt val vilket elbolag de ska vara kund hos. Problemet med den här typen av avtal är att de generellt sett är mycket dyrare än ”de vanliga” avtalen.

Det finns mängder av alternativ

Idag finns det faktiskt en stor mängd olika alternativ när det kommer till elbolag. Därför är också sannolikheten ganska stor att det finns billigare alternativ än det du använder dig av just nu. Om du vill hitta det mest förmånliga alternativet rekommenderar vi att du jämför elbolag och kollar vilka erbjudanden som faktiskt finns därute.

Själva jämförelsen kan du idag göra direkt på nätet via din telefon, surfplatta eller dator. Det finns nämligen flera olika webbplatser som är speciallserierde inom just elbolag och deras elavtal. Vi tycker att webbplatsen Elavtal24.com är ett riktigt bra exempel på en sådan onlinetjänst.

Det som är så bra med den typen av tjänster är att de dels är helt gratis att använda, och dels att de kan hjälpa dig att spara pengar genom att hitta bra avtal åt dig. Så egentligen finns det ingen anledning att inte använda sig av en sådan webbplats.

Lämna en kommentar