Allt du behöver veta om träfönster

Träfönster har varit ett omtyckt alternativ för hembyggare i många år, trots att det finns många andra material och stilar att välja mellan.

Att välja rätt fönster kan vara en utmaning, men det finns många fördelar med träfönster, inklusive deras naturliga skönhet och deras möjlighet att enkelt målas om för att passa in i den övergripande stilen på ditt hem.

I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om träfönster, inklusive material, stilar, funktioner, vård och underhåll.

Träfönster kräver underhåll

Trots att träfönster är ett fantastiskt alternativ som kommer ge din fastighet ett klassiskt utseende, är dessa fönster inte underhållsfria.

TIll skillnad från PVC-fönster och aluminiumfönster så krävs det regelbunden skötsel och underhåll för att träfönster ska fungera ordentligt och se bra ut. Regelbunden rengöring hjälper till att skydda träet från att blekna eller vittra på grund av regn, smuts, pollen och annan smuts.

Fördelar med träfönster

Träfönster är ett utmärkt alternativ för hembyggare som vill ha en naturlig och elegant touch till sitt hem. Med flera olika träslag tillgängliga, inklusive lövträ och furu, finns det träfönster för alla budgetar. Träfönster har i regel också bra energivärden, vilket bidrar till att hålla ditt hem varmt under vintermånaderna och svalt under sommarmånaderna.

Träfönster finns i många olika stilar och utföranden, så det finns alltid ett fönster som passar ditt hem och din livsstil. De kompletterar också en träfasad perfekt, vilket ger en enhetlig look till hela fastigheten.

Skulle du råka skada ditt träfönster, så kan det enkelt repareras – till skillnad från PVC-fönster som oftast måste bytas ut helt. Sammantaget erbjuder träfönster många fördelar och är ett värdefullt val för alla som vill ha en naturlig och estetiskt tilltalande touch till sitt hem.

Nackdelar med träfönster

Träfönster har naturligtvis också några nackdelar som det är viktigt att ta hänsyn till när du väljer fönster för ditt hem.

De är såklart väldigt fina, men medför en betydande underhållskostnad. Du måste måla och skydda dem ibland för att hålla dem i gott skick – något som du inte behöver oroa dig för med andra fönstermaterial.

Extrema väderförhållanden, inklusive regn och snöfall, kan också avsevärt förkorta träfönstrens livslängd och kräva mer frekventa reparationer. Men som tur är finns det en hel del fönsterföretag som är specialiserade när det kommer till just att renovera träfönster så du kan vara lugn: det finns hjälp att få!

Vad kostar träfönster?

Priset på träfönster kan variera en hel del beroende på ett antal faktorer, inklusive träslaget, tillägg och detaljer samt om fönstren är behandlade eller inte. Träslag som furu är ofta billigare än mer exotiska träslag som teak, och därför har träfönster med de senare träslagen ofta högre pris.

Fönster med extra tillägg och detaljer, såsom specialdesignade spröjsar och energiglas, kommer också att ha högre priser än standardfönster. Fönster som inte är behandlade kommer också att ha en lägre pris jämfört med behandlade fönster.

Det kan därför vara en bra idé att noga fundera igenom vilken typ och stil av fönster du vill ha. Därefter kan du lättare planera projektet och försäkra dig om att kostnaderna inte springer iväg okontrollerat.

Lämna en kommentar