Allt du behöver veta om omstartslån

Alla gör vi misstag någon gång då det är en del av att vara människa. Så om man råkar göra ekonomiska snedsteg är det alltså inget man är ensam om. Och hur mörkt det än kan kännas när man har flera betalningsanmärkningar och Kronofogden efter sig finns det alltid ett ljus i tunneln.

Ett omstartslån kan vara den perfekta lösningen för dig som sitter i klistret när det kommer till din privatekonomi. Detta lån går nämligen att få beviljat även om man har betalningsanmärkningar och har som syfte att reparera och förbättra låntagarens ekonomiska situation.

I den här artikeln tänkte vi berätta lite mer om just omstartslån. Vi vet nämligen hur mörkt det kan kännas när ekonomin inte går ihop och vill därför kunna tillhandahålla information om den här typen av lån.

Vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån är ett lån som passar dig som har problem med ekonomin. Alla banker erbjuder inte dessa typer av lån men det finns idag faktiskt en hel del som gör det. Vissa banker använder dock inte omstartslån som benämning för dessa lån utan istället saneringslån, samlingslån, eller nystartslån.

Den här typen av lån är på ett sätt den sista utvägen på att lösa ekonomiskt strul. Det som skiljer dessa lån från vanliga lån är att dessa går att ansöka om trots att man har flera betalningsanmärkningar eller flera små lån och krediter som man behöver samla ihop på ett och samma ställe.

Fördelen med att samla ihop flera små lån till ett större är att man på så sätt kan få en lägre ränta. Du har då enbart ett enda lån som du betalar ränta och andra avgifter för, jämfört med att ha en mängd olika mindre lån.

Jämför omstartslån

Alla banker och långivare erbjuder som sagt inte omstartslån, men det finns alltså trots detta ett gäng aktörer som gör det. Men dessa kreditgivare kan ha väldigt skilda räntor och låneavtal. Därför bör du alltid jämföra lån innan du bestämmer dig för vilken bank eller långivare du ska vända dig till.

På detta sätt kan du få ett mer förmånligare lån och därmed spara en hel del pengar. Det finns numera ett brett utbud av onlinetjänster som sköter jämförelsen åt dig och sammanställer all viktig information som du behöver känna till. Du slipper alltså göra själva jämförelsen själv och det är ju skönt eftersom det kan kräva mycket tid och energi.

Fördelar och nackdelar med omstartslån

Vilka fördelar och nackdelar finns det med den här typen av lån? Ja detta kan vara väldigt bra att känna till innan man skickar in sin låneansökan.

Några av fördelarna är att ett större omstartslån har lägre ränta och kostnader än flera mindre dyra lån. Du får dessutom bättre kontroll och kreditvärdighet om du samlar ihop det till ett lite större lån. Tänk vad skönt att enbart ha ett enda lån att ha koll på jämfört med ett gäng mindre lån.

Några av nackdelarna är att det kan kosta mycket i form av ränta och andra avgifter om man inte riktigt har koll på vad man gör eller väljer en oseriös aktör. Det finns de som försöker utnyttja personer i den här sitsen och därför måste man vara uppmärksam och fullt medveten om vilka val man faktiskt tar och hur de påverkar privatekonomin.

Sen bör man såklart alltid försöka undvika lån så gott det går, genom att t.ex. fråga vänner och familj om hjälp eller försöka dra in en slant extra. Lån har alltid kostnader kopplat till sig, även om storleken på dessa kostnader såklart kan skilja sig åt en del mellan olika aktörer.

Lämna en kommentar