5 tips på hur du väljer rätt datatekniker

Det är inte alltid lätt att hitta rätt datatekniker som kan hjälpa till med att lösa våra datorproblem. Med så många alternativ kan det vara svårt att veta vem man ska lita på och var man ska börja.

Men vad ska man tänka på när man ska välja datortekniker då? Ja, som sagt är det inte hur enkelt som helst, men vi har trots detta sammanställt fem tips att tänka på innan du anlitar en datatekniker.

Vi hoppas att detta kommer att göra processen enklare för dig och se till att du hittar den bästa möjliga personen eller företaget för jobbet!

1. Undersök hur kompetent teknikern är

Det är viktigt att undersöka datateknikerns kompetens och erfarenhet innan du anlitar honom eller henne. En snabb sökning på Google kan vanligtvis berätta mycket om ett företag eller en person, så ta dig tid att läsa recensioner från tidigare kunder.

Om du letar efter en datortekniker kan du försöka fråga vänner eller familj om de har några rekommendationer. Alternativt kan du ställa en fråga på ett onlineforum som till exempel Reddit.

En annan faktor att ta hänsyn till är teknikerns kvalifikationer. Många datatekniker är självlärda utan särskilt stor erfarenhet, och men utan formella kvalifikationer. Detta är generellt sett ett dåligt tecken, och du bör därför vara försiktig med alla som påstår sig vara ”datorgurus” utan att visa upp några tidigare erfarenheter.

Helst vill du ha anlita någon som är certifierad, och har de nödvändiga kunskaperna och erfarenheten för att hjälpa till att lösa ditt datorproblem snabbt och effektivt.

2. Kom fram till vad du behöver hjälp med

Det kan tyckas vara en självklar fråga, men det är viktigt att veta exakt vad du behöver hjälp med innan du anlitar en tekniker.

Behöver du hjälp med att installera ny programvara? Eller har du ett virus som måste tas bort? Kanske vet du inte ens riktigt vad det är du behöver hjälp med. Det vi vill få fram med denna punkt är hur som helst att ditt val av datortekniker kan anpassas efter det du behöver hjälp med.

Om det bara rör sig om ett litet och till synes enkelt jobb, så kanske du inte behöver anlita de mest skickliga (och dyra) datorteknikerna. I dessa fall räcker det oftast att bara anlita en lokal datorfirma nära dig.

Men om du däremot har att göra med allvarligare problem, t.ex. dataåterställning eller borttagning av skadlig kod, är det viktigare att du får tag i en mer erfaren tekniker. Dessa typer av jobb är vanligtvis dyrare, men det är värt det för att veta att dina data är i goda händer.

3. Var inte rädd för att ställa frågor

Detta är särskilt viktigt om du inte är särskilt datorkunnig. En bra tekniker svarar gärna på dina frågor, så även du som är noll insatt i hur datorer fungerar kan få en uppfattning om vad det som är för fel på din dator, och vad det är som måste fixas eller repareras.

Ju fler frågor du ställer, desto bättre uppfattning kommer du få om vad som är fel på din dator och hur mycket det kommer att kosta att åtgärda den. Om en tekniker är vag eller undvikande i sina svar är detta oftast ett dåligt tecken.

4. Jämför innan du beslutar dig

Det är viktigt att få flera offerter från olika datatekniker innan du fattar ett beslut. På så sätt får du en bättre uppfattning om vad marknadspriset är för datorreparationer, och det hjälper dig också att sortera bort de oseriösa aktörerna.

Kom ihåg att bara för att en tekniker tar mer betalt än andra betyder det inte att de automatiskt är det bästa alternativet. Datorreparation i Stockholm av ProffsIT är vår personliga tips till dig som är på jakt efter just dessa tjänster kring Stockholmsområdet. När du anlitar ett sådant företag kan du vara säker på att du alltid får hjälp från personer med rätt kompetens och erfarenhet som ser till att lösa de datorproblem just du har.

5. Be om offert

Detta är något som många glömmer bort, och det är inte särskilt bra att missa just denna punkt. Om du inte ber om en offert kan det sluta med att du betalar mer än du behöver och det är det nog väldigt få som vill göra.

De flesta datatekniker ger dig en gratis offert, så det finns ingen anledning att inte fråga efter detta. Det finns dock vissa datortekniker som inte vill ge ut offerter, utan snarare vill jobba på timme. Problemet med detta är att du då inte kommer ha någon aning om vad den slutgiltiga prislappen kommer landa på. Vi uppmanar dig därför att på förhand försöka få fram en prisbild så att du har någon form av uppfattning om vad priset blir.

Lämna en kommentar